Webbplatsens överlägg

Vad kostar tryck på kläder?

Hur mycket tryck på kläder kostar varierar beroende på ett antal faktorer som val av tryckmetod, antal plagg som ska tryckas, priset på plagget, hur motivet som ska tryckas är utformat samt vilket tryckeri du använder. Ett exempel är priset för att trycka 100 t-shirts. Priset, inklusive själva plagget, kan variera från 25-75 kr/plagg (2500 kr – 7500 kr totalt).

Ett tryck kan vara ett roligt sätt att piffa upp ett gammalt plagg, främja laganda och tillhörighet eller få ut ett budskap. Om du aldrig har varit i kontakt med en tryckeriverkstad tidigare, eller funderat på vad det egentligen kostar med olika typer att tryck och motiv, kan det vara svårt att veta vart man ska börja. Här följer en överblick av de vanligaste tryckmetoderna, vad som påverkar priset på ett tryck och annat som kan vara bra att tänka på när du vill trycka på kläder.

Tryckmetoder

Ett tryck är ett mönster som applicerats på ett plant underlag som papper, porslin eller textil. Tryckkonsten ska ha börjat i Kina för över tusen år sen och är ett smidigt sätt att kunna producera en viss text eller motiv i stora mängder. Genom åren har många olika metoder utvecklats för att få bästa resultat för olika typer av ytor och material. De kan även skilja sig åt vad gäller pris, hållbarhet och kvalitet.

Några av de vanligaste metoderna när du vill trycka på kläder är nedanstående:

Screentryck

En av de tidigaste tryckmetoderna som är en av de populäraste även idag. Man trycker direkt på plagget genom att trycka färg genom en ram, en screen, med det motiv du önskar. En process som är ganska tidskrävande och dyr för något enstaka plagg men desto billigare ju fler tryck du gör. Screentryck passar för enklare motiv i många upplagor. En slitstark metod.

Transfertryck

I vissa fall kan det vara svårt att sätta ett screentryck direkt på tyget. Till exempel på kepsar, fickor etc. Då kan man göra ett transfertryck genom att använda sig av screentryck eller laserprint för att trycka motivet på ett speciellt papper. Pappret sätts sedan mot tyget och värms för att motivet ska överföras och sitta ordentligt fast på plagget. En prisvärd och kvalitativ metod. En annan fördel med metoden är att man lätt kan spara och trycka samma motiv på andra kläder i efterhand. Hos vissa firmor kan du kan även beställa hem och ett transfertryck och applicera det på plagget med värmepress eller strykgärn.

Sublimeringstryck

En otroligt slitstark tryckmetod som kan användas både på textilier och hårda ytor. Ger klara färger och du kan trycka vilket motiv du vill. Nackdelen med sublimeringstryck är att det ej fungerar på mörka ytor. Dessutom behöver tyget som du väljer att trycka på innehålla polyester. T-shirts eller andra plagg som innehåller 100 procent bomull fungerar inte med denna metod.

Digitaltryck – DTG (Direct to garment)

En lyxig och proffsig tryckmetod som innebär att du printar direkt på plagget. Resultatet är mjukt, utan kännbara kanter och slitstarkt. Detta eftersom färgen sugs direkt in i fibrerna på tyget. Fungerar utmärkt med vilken design du vill, kan även användas på både mörka och ljusa plagg. En förhållandevis dyr metod.

Motiv och design

Enkelt kan man säga att ju enklare design på det motiv du vill trycka desto billigare. Vad som påverkar priset är ofta hur komplicerat motivet är. Flera olika färger på motivet, avancerad design, stort tryck, om motivet är tryckt på flera ställen på plagget är några faktorer som avgör priset på ditt tryck. Detta eftersom det krävs mer arbete, fler eller dyrare produkter som t.ex. färg eller olika behandlingsmedel. Beroende på hur du vill använda plagget, hur många exemplar du vill trycka och eller din budget avgör du själv hur komplicerad eller enkel design du väljer.

Plagget du väljer påverkar priset

Tryckerivärkstäder som är specialiserade på kläder har ofta själva olika plagg som de erbjuder kunden att trycka på. Det kan vara allt ifrån t-shirts, kepsar, hoodies till parkas och yogabyxor. Trycket och plagget säljs ofta som ett paketpris och därför påverkar såklart kvaliten på plagget du vill trycka på också priset på den slutgiltiga produkten.

Hur hittar jag det mest prisvärda tryckeriet?

När du har tänkt ut vilken design och motiv som skulle passa din budget och behov, är det dags att ta kontakt med en tryckeriverkstad. Det är fördelaktigt att ta kontakt med flera olika aktörer och be om en offert. Sedan kan du börja jämföra och förhandla. Ta din tid och se till att du verkligen känner dig trygg med den verkstad du väljer när det gäller både pris, service och kvalitet på den slutgiltiga produkten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.