Tryck på kläder är något som har blivit allt mer populärt efter att denna teknik uppfunnits för några decennier sedan. Tekniken började användas i störst utsträckning i början på 80-talet och har sedan dess blivit ett allt mer populärt sätt att göra klädesplagg mer unika. Även privatpersoner har anammat denna metod, men det finns restriktioner kring vad man får trycka och inte för att inte göra sig skyldig till plagiat eller varumärkesintrång.
Tryck på kläders uppkomst
Många stora klädmärken, även de stora designerhusen, använder sig av denna metod för att framför allt vända sig till en bredare målgrupp, enligt damernas värld. Det är i synnerhet ungdomar som främst föredrar denna typ av mode, och sådana plagg tenderar att vara billigare främst vad gäller de dyrare märkena. Även detta är en aspekt som gör att dessa plagg tilltalar en yngre målgrupp som möjligen inte alltid har samma ekonomiska resurser som äldre personer. Givetvis använder sig även de billigare klädvarumärkena av denna metod, men ursprungsidén kom från de större och mer exklusiva klädföretagen för att bli mer lättillgängliga för gemene man. Tryck på kläder är idag något som förekommer i de flesta klädbutiker och varumärken och har blivit oerhört populära.
Ur denna popularitet har förekomsten av att privatpersoner väljer att skicka särskilda tryck på kläder till företag som ägnar sig åt detta ökat, eftersom denna metod i allmänhet är billigare. Ur detta har frågan om vad som är accepterat att trycka på kläder uppkommit. Givetvis finns det restriktioner även kring detta, för att lagöverträdelser inte ska förekomma.
Begränsningar av motiv
Vad gäller frågan vad man får trycka på kläder är det fler variabler som spelar roll. Likt all produktion får inte trycken innebära en form av varumärkesintrång på ett annat företags etablerade kännetecken. Exempelvis får man inte trycka Nikes logga swoosh då det är en fråga om plagiat. Detta gäller dock enbart om man säljer det plagg där man tryckt denna logga, är det enbart för privat bruk räknas det inte som plagiat eller varumärkesintrång. Det är först i det skedet då man använder sig av företagets renommé för att öka sin egen försäljning som detta aktualiseras juridiskt.
Populära motiv
Många kändisar och profiler skapar så kallad merch, för att skapa ett eget varumärke kring sig själva. Det innebär att de trycker ett textiltryck på ett eller flera typer av klädesplagg eller accessoarer som är starkt förknippat med dem själva. Dels för att sprida sitt personliga varumärke, men även som en alternativ inkomstkälla. Dessa personer är privatpersoner som själva skapat ett tryck som de väljer att skicka till tryck genom ett företag som ägnar sig åt att trycka tryck på kläder. Och precis som dessa personer kan göra det kan man även själv som privatperson göra detsamma.
Många elevråd och liknande på skolor väljer att trycka skolans logga på exempelvis tröjor för att elever på skolan ska kunna köpa dessa för att signalera vilken skola de tillhör. Detta är ett smidigt och effektivt sätt att öka känslan av gemenskap och samhörighet samtidigt som man marknadsför sin skola. Detta är ett totalt accepterat tryck, och en av de mest populära motiven på tröjor.
Även avgångsklassers så kallade ”klasströjor” är ett vanligt motiv för tryckföretagen att trycka. Även dessa är lagliga att trycka, och även försälja, såvida det görs av den aktuella klassen eller skolan. Detta varumärke anses ofta inte vara tillräckligt inarbetat för att plagiat av dessa skulle betraktas som just plagiat i juridisk bemärkelse, vilket framgår på verksamt.se.
Söka egenrätt på ett tryck
Det finns en möjlighet att söka egenrätt på ett motiv av tryck som man själv skapat. Därmed kan man söka patent för ett särskilt motiv om man är idéskaparen till det. Detta kan man även göra som privatperson, även fast processen är relativt kostsam. På grund av just kostnaden att söka patent och liknande är det oftast vanligare att företag gör detta, då de har resurserna att genomgå processen.
För att sammanfatta så kan man konstatera att det är lagligt att trycka egentligen vilka tryck som helst, så länge det är för privat bruk och man inte väljer att sälja slutprodukten för att skapa en inkomst på detta. Det är alltså fullt lagligt att trycka även kända varumärkens loggor exempelvis, trots att dessa varumärken och signifikanta tryck är väl förknippade med det särskilda företaget.
I det skedet som man säljer slutprodukten kan det dock röra sig om ett form av immaterialrättsligt intrång och övertramp då man inte har upphovsrätt till det särskilda mönstret eller trycket. Bortsett från detta är det alltså fritt fram att trycka vilka motiv man vill.