Vad är screentryck? Kortfattat så är screentryck en tryckmetod som vanligast används för att bland annat trycka på textilier, plast, trä, glas eller papper. Färg pressas genom en ram med en film, och låter färg släppa igenom på de ställen som önskas för att skapa mönster.
Hur fungerar screentryck?
Screentryck är som nämnt en metod som främst används för att trycka på textilier, plats, trä, glas eller papper. Men metoden kan egentligen tillämpas på nästan vilket material som helst, oavsett form. Du kanske har hört talas om silkscreentryck eller serigrafi, det är andra benämningar för samma tryckmetod.
Metoden har funnits länge och innebär att man trycker färg genom en ram. Ramen är oftast i trä och på ramen fäster man en duk eller ett finmaskigt metallnät som behandlats med emulgeringsmedel och ljus för att skapa de mönster eller text som man önskar.
Sedan häller man färg över duken och fördelar den jämnt med hjälp av en skrapa i gummi. På de ställen man behandlat duken med emulgeringsmedel och ljus, släpper färgen igenom och ditt tryck skapas!
Som du ser är det en väldigt enkel metod som går att göra hemma. Nedan hittar du även en video på hur man gör screentryck, för ännu bättre förståelse.
Screentryckets historia
Screentryck introducerades i Europa och USA under slutet av 1930-talet, och användes sedan för att trycka mönster på olika textilier och tapeter samt för att skapa reklamannonser.
Ungefär 40 år senare började tekniken också användas av några konststudenter i Paris för att skapa affischer under studentupproret 1968.
Det spred sig snabbt och snart gjorde screentryck det möjligt för konstnärer, sociala rörelser och politiska aktivister att trycka stora mängder affischer, utan att behöva lägga en förmögenhet på det.
Ända fram till idag är tryckmetoden vanlig både hos olika sociala rörelser och konstnärer, för att skapa affischer för protester och demonstrationer.
Screentryck idag
Det är billigt och ganska enkelt att använda sig av silkscreentryck, det går snabbt att få till samma mönster på flera kopior, och det går att använda hemifrån.
Metoden är därför populär bland professionella skrivare, konstnärer och till och med hos amatörer.
Idag används metoden fortfarande för att trycka på affischer men eftersom metoden funkar på nästan vilket material som helst, samtidigt som det håller väldigt hög kvalité, så trycks nu allt från koppar till metallföremål i alla möjliga former och format.
Myter om screentryck
Det finns en del myter om screentryck som jag vill slå hål på.
Det är krångligt och jobbigt att använda sig av screentryck
Inte alls! Fördelen med serigrafi som metod är som nämnt att du kan trycka på nästan vad som helst, och du behöver inte heller särskilt många komponenter för att det ska bli bra.
När du har behandlat duken eller det finmaskiga metallnätet så är du good to go, och kan trycka så många kopior du vill på nästan vad du vill.
Det är svårt och dyrt att hitta ramar, dukar och screeningfärg
Idag är det enkelt att hitta det som behövs för screentryck. Det finns massor av olika leverantörer och återförsäljare att välja mellan. Dyrt behöver det inte heller vara, gör du det själv är det såklart absolut billigast, men ska du köpa tjänsten så kan du alltid förhandla om priset och ofta få ett reducerat pris beroende på volym.
Screentryck har dålig kvalité
Tvärtom! Metoden håller i ur och skur och står emot allt från nötning, kemikalier, värme eller andra utmaningar som den kan stå inför. Själva färgen tränger väldigt djupt in i själva textilen och håller därför ypperligt (läs mer här) Det finns en anledning till att metoden blivit så känd som den är!
Hej,
tack för att ni hjäper mig att förstå detta, jag har en fråga:
Är screentryck samma sak som silkscreentryck och serigrafi?
Hej, Jonas!
Bra fråga och jag hör att du är svaret på spåret. Alla dessa benämningar är nämligen olika ord för samma tryckmetod.
Vi har uppdaterat artikeln med en tydligare förklaring av de olika benämningarna. Tack för din feedback!