Webbplatsens överlägg

Vad är broderade tygmärken?

Tygmärken har många användningsområden idag. Du kan använda dem för att laga hål i klädesplagg men även för att sätta en fin touch på dem och göra dem lite mer personliga. Föreningar använder ofta tygmärken för att trycka på sin logotype på olika typer av föreningskläder och utrustningar. Oavsett vad du planerar att använda dina tygmärken till, har vi sammanställt ett par tips för dig nedan.

Typer av tygmärken

Det finns många olika typer av tygmärken du kan använda dig av. Vilken typ du bör använda beror på vad du ska använda det till och vilken detaljrikedom som du vill uppnå. De tre vanligaste huvudtyperna du hittar är följande.

  • Broderade tygmärken. Dessa tygmärken är broderade på en botten av textil eller skinn. Det blir alltså en solid enhet som du sedan syr fast ovanpå ett plagg eller annan textil. Du kan få rätt hög detaljrikedom på broderade tygmärken och ofta en tredimensionell effekt. Märken av ovanliga former fungerar ofta bra som broderade, med anledning av att de är fästa på en bottenplatta.
  • Vävda tygmärken. Motivet i dessa tygmärken vävs in medan tyget vävs. Detta gör att du kan uppnå väldigt hög detaljrikedom. Det som avgör din nivå av detaljrikedom är tjockleken på trådar du använder. Tunnare trådar ger mer detaljrikedom i märket.
  • Tryckta tygmärken. Tryckta tygmärken innebär att du trycker ovanpå tyget. Detta kommer ge högst detaljrikedom eftersom du kan få färgtoningar som påminner om fotografier.

Fästa tygmärken

Du kan fästa dina tygmärken på ett par olika sätt. Om dina märken kommer med en klisterbaksida är det enkelt att fästa med strykjärn. Först och främst tar du bort skyddspapperet på baksidan och sätter sedan märket där du vill ha det. Sedan lägger du en bit lakan eller en tunnare handduk ovanpå märket. Slutligen håller du strykjärnet ovanpå lakanet i cirka 15 sekunder.

Om du inte har en klisterbaksida på märket kan du sy fast det för hand. Du nålar då fast märket där du vill ha det. Du vill då att sömmen ska komma runt satinsömmen, det vill säga den broderade ytterkanten i märket. Stick upp nålen genom märket innanför satinsömmen och stick ner igen utanför märket. Väljer du en färg på tråden som är i samma nyans som satinsömmen kommer din söm att bli nästintill osynlig.

Vill du istället använda dig av symaskin kan du sy en raksöm precis innanför ytterkanten eller sy en sick-sacksöm över ytterkanten på märket. Precis som om du syr för hand väljer du en tråd som ligger i nyans med satinsömmen för att den ska bli så diskret som möjligt.

Det finns även andra sätt att fästa märken om du vill kunna byta dessa med jämna mellanrum. Exempelvis med kardborre eller med magneter som du fäster på textilen och på märket. Det gör att du kan variera utseendet mer, men de kommer förstås enklare att lossna med tiden.

Inspiration kring tygmärken

Du kan hitta en hel del inspiration kring tygmärken på nätet. Du kommer hitta flertalet nätbutiker som säljer tygmärken i alla möjliga motiv och former. Du kan garanterat hitta ett märke med rätt typ av fästteknik som passar ditt tilltänkta projekt och vilken utrustning du har hemma. Ta gärna tips från de många hobbygrupper du kan hitta på facebook där goda idéer sprids. Där hittar du även likasinnade som du kan knyta kontakt med och utbyta idéer framöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.